Games & Godis

We’ll always have Greendale

Posted on: 21 februari 2013

Innehåller spoilers om Community, säsong 4

Det blev 19 oktober till slut – i torsdags hade Communitys fjärde och sista (?) säsong äntligen premiär. Efter att Dan Harmon fick sparken från serien han skapade och drev i tre säsonger har både dess faktiska och dess kreativa fortlevnad varit höljd i osäkerhet.

Är det möjligt för en serie som så uppenbart är sin skapares brainchild att fortsätta leva i andras händer? Givetvis. Det händer hela tiden. Ibland blir det bra, ibland dåligt. Inför säsong 4 har Community dock tappat fler än Harmon – bröderna Russo (regi) hoppar av, liksom Dino Stamatopolous (som spelade Starburns samt var ”consulting producer” (och skrev manus till Abed’s uncontrollable Christmas!)) och Chris McKenna (producent och manusförfattare) har alla försvunnit.

De som har det otacksamma uppdraget att styra upp skeppet är David Guarascio och Moses Port, (med kortlivade Aliens in America (ej sett) som huvudnummer på cv:t) med hjälp av kvarstannade manusförfattare som Andy Bobrow och Megan Ganz. Och utan att vara för taskig vill jag väl säga att det har gått sådär för dem i upptakten.

Det tänkt fräcka draget i premiären att skriva ett avsnitt som handlar om Abeds svårigheter att acceptera att det är sista året för dem på Greendale, att allt är annorlunda nu, föll platt. Att vända de trogna tittarnas skepsis inför omdaningen emot dem låter roligare på papper än det blev, kanske framför allt för att huvudstoryn var så trist, och att karaktärerna respektive story-arcs kändes så finesslösa (Pierce som sitter och försöker komma på ett bögskämt om bollar, liksom). Platt. (För att bara inte tala om den helt bortkastade Hunger Games-fernissan de använde sig av. Vad var poängen med det, utöver att få en ursäkt för ännu en hysterisk outfit åt dean Pelton?)

Communitys storhet har, förutom en hög frekvens av briljanta gags, alltid varit den enorma omsorgen om karaktärerna. Konsekvent, detaljerat och kärleksfullt – fullt i klass med till exempel Buffy. Det mesta varje karaktär har gjort har känts rimligt och relevant för dem. Guarascio/Port spelar inte falskt, men fantasilöst och platt, på det klaviatur som Harmon lämnade efter sig. Som om Harmon et al tog med sig skeletten och lämnde efterträdarna att klara sig med dockteatertrådar.

Säsongens andra avsnitt var inte mycket bättre. Som i premiären bjöds några få fina skratt, men mest känns det som om man försöker casha in genom att använda inarbetade delar av showens identitet (Pierces storslagna hus, hans ”special gym”) så som de skulle ha använts för länge sen i en vanlig run of the mill-sitcom. Men Harmon spelade aldrig ut de där korten, för att det inte behövdes, för att han inte ville. Att göra det enkelt för sig är inte Communitys stil.

Det är antagligen bara att konstatera att Community blev ännu en av de där showerna som aldrig fick den publik de förtjänade. På samma sätt som Arrested Development eller Party Down, eller det faktum att David Wain fortfarande väntar på sin första Oscar.

Kanske, slår det mig, är det Guarascios och Ports mål att – senkommet – förvandla Community till den där succéserien, en ny HIMYM eller Two and a half men. Det skulle – helt ärligt – kännas hemskt att se några av mina favoritkaraktärer på tv någonsin bli tillräckligt urvattnade för att ha den sortens appeal. Och förhoppningsvis är det bara min paranoia som talar här. Men det betyder ju inte att de inte är ute efter mig.

Jag kommer att fortsätta titta, och jag hoppas att min första intryck inte är rättvisande. Om inte finns ju de tre första, ljuvliga, säsongerna kvar.

Annonser
Etiketter:

1 Response to "We’ll always have Greendale"

Efter att ha genomlidit det tredje avsnittet kan det väl i princip bekräftas – av det Community vi kände och älskade återstår idag ingenting förutom namnen på serien och karaktärerna. Det är en helt annan serie idag. En högst medioker sådan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: